Basszus, anya lettem!

Basszus, anya lettem!

Terhesség 17-20. hét

Hogyan hat egy terheség híre a környezetre?

2019. február 02. - realmommy

Fel voltam arra készülve, hogy a terhességem híre valamiféle reakciót mindenkiből ki fog váltani, és nem is tévedtem. Hiszen egy terhes nőhöz mindenkinek van néhány bíztató szava, hasznos tanácsa, megosztandó tapasztalata, vicces története. És ez alapvetően nagyon jó és kedves dolog, szívesen meghallgatom őket, mert tényleg rengeteg hasznos tanácsot kaptam. Az egyik kollégámtól kaptam a leghasznosabb tanácsot:

Fogadd el, hogy mostantól kezdve a társadalom folyton bele akar szólni, hogy hogyan neveld a gyerekedet. Mindenkinek lesz véleménye arról, hogy mi a helyes és mit nem csinálsz jól. Új tagot hoztál a falkába. Ez innentől kezdve már közügy. :)

Azt hiszem ez volt a legviccesebb és egyben a leghasznosabb tanács, amit eddig hallottam. Mert tényleg mindenkinek van mindenről véleménye ami a terhességgel és a gyerekneveléssel kapcsolatos (biztos nekem is volt korábban, mert nagyon érdekelt már a téma egy ideje, csak nem tűnt fel olyan markánsan, mert akkor elmondtam a sajátomat és kész, nem kellett mindenkiét végighallgatni).

 

pregnancy-group_-google-advanced-image-9_6_17.jpg

 

Tapasztalataim alapján (29 hét alatt is volt mit begyűjteni), vannak főbb embertípusok, amiket jól meg lehet különböztetni egymástól. Az elnevezéseim ellenére minden típusnak vannak anya és még nem anya tagjai is:

  • a mindent jobban tudó: ennek a csoportnak a tagjai közeli kapcsolatban vannak kisgyerekekekkel, vagy a sajátjukkal, vagy máséval ez mindegy. Kedves félmosoly kíséretében nagyon jellegzetesen tudják kiejteni azt a mondatot, hogy "majd megtudod, hogy megy ez valójában...". Én vonzom őket, mert optimistán készülök a jövőre, vagyis arra készülök, hogy pömpi jól fog aludni, nem lesz hasfájós, szeret majd enni, és úgy általában minden rendben lesz. A mindent jobban tudó anya persze azonnal lesápad ilyen mértékű felelőtlenség hallatán, és azonnal felvilágosít, természetesen valós történetekkel alátámasztva, hogy hogy mennek ezek a dolgok valójában: maximum 30 percet alhatsz egyben, állandóan fájni fog a hasa és az evésről már ne is beszéljünk... Nem hatja meg őket az az érvem sem, hogy ráérek majd akkor kétségbe esni ezek miatt a dolgok miatt, ha szembe kell néznem velük.
  • az ősanya: hihetetlen szerencséjre van, mivel az univerzum olyan tökéletesen alkotta meg a testét, hogy mindig pontosan érezte és tudta, hogy mi a legjobb a babának amíg bent van, és a kapcsolat nem szakad meg a szülés után sem. Sok szuper történetet tud elmondani, amikor csak a megérzéseinek volt köszönhető hogy a kis Anakinnal nem történt valami nagyon nagy baj. Nem érti, hogy neked hogyan lehetnek kérdéseid, kétségeid, hogy lehet hogy nem érzed pontosan hogy mit kell tenned? Hogy még nem érzed mozogni a babádat? Hát az meg hogy lehet? Ő már a 4. héten érezte... nem hiszed? Pedig így volt!
  • akinek a világon a legborzalmasabb volt minden, de aki ennek ellenére a legjobban csinált mindent: ő szegény csak naponta 30 percet tudott aludni, éveken keresztül, és emellett kellett 3 gyereket, 1 férjet (aki persze nem segített semmiben), 5 kutyát és 8,5 tehenet naponta ellátnia, meg persze tisztán tartani egy kastélyt és kigyomlálni a kertet. Noha ez szinte lehetetlennek tűnik számodra, de ő ezt mégis a napi 8-10 óra munka előtt/után meg tudta csinálni, úgy hogy éppen úton volt a negyedik gyerek is már, közben persze szoptatott megállás nélkül minimum egy évtizedig (a legnagyobb és legkisebb gyerek között is csak 5,5 év a különbség, de nem számít). 
  • a szuper-liberális: fontosnak tartja, hogy a nevelési módszertanát már a terhességed alatt átadhassa, mert ez egy életforma. Nem lehet egyetlen gyereket sem arra kárhoztatni, hogy abban a szörnyű rendszerben nőjön fel, amit más konzervatív szülők és még a pedagógusok is erőltetnek! Hogy lehetne egy gyermeket korlátok közé szorítani, amikor csak felfedezi a világot? Természetes, hogy nem mindig jár jó úton, de ebben az esetben meg kell őket győzni szép szóval, és erre van is pár jó története és bevált taktikája, amiket szívesen megoszt veled. Csak akkor lesz kevésbé barátságos, amikor megjegyzed, hogy a szép szavak ellenére is a két éves kis Obi Van hasán keresztbe ott a vasaló nyoma, és ezt a történetet is elmesélné-e? Szerencsére nem haragtartó, tudja hogy csak idő kell hogy te is magadévá tedd az elveit. 
  • az egészségügy esküdt ellensége: rengeteg története van arról, hogy hogyan menekült meg hajszál híján ő és a kis Yoda az egészségügy karmaiból. Noha az orvosok a kórházban, a nővérek, a háziorvos, a gyerekorvos, a védőnő mind-mind pancserek és igazából mindent megtettek azért, hogy nekik annyi legyen, szerencsére az univerzális büdöske-kivonat amit gyömbérrel szokott elkeverni, mindig nála van, mert na az tényleg jó valamire, szemben bármelyik gyógyszerrel. Ha csak eszedbe jut, hogy ne gyógynövény-alapú dolgot adj majd a gyereknek, máris szar anya vagy (jobb esetben csak tájékozatlan, félrevezetett szerencsétlen). Sajnos olyan elszánt, és olyan durva horrorsztorikkal szórakoztat, hogy még azokat a praktikáit is ódzkodsz kipróbálni, amik egyébként tényleg működnének. 
  • akivel mindig az ellenkezője történt: a terhesség és gyermekvállalás aspektusában bármi is kerül elő, te bármilyen tanácsot is kaptál korábban másoktól, bármit is jósolnak, vagy írnak a szakkönyvek, vele mindig az ellenkezője történt, mindennek. Tényleg mindennek. Azon csodálkozol egy idő után, hogy hogy történhetett meg, hogy baba valahogy kivételesen ugyanúgy megszületett, mint mindenki másé... 
  • a laza szuperanya: ő az, akit tényleg irigyelsz, akinek minden viszonylag könnyen, de azért nem irritálóan könnyen ment. Akinek voltak nehéz éjszakái, de csak azért hogy legyen egy-két vicces sztori amit elmesélhet, mert egyébként a baba végig jól aludt. Ő az, akinek az alakja kifogástalan maradt valahogy a terhesség alatt és után is, akinek valahogy sikerült magára is mindig időt szánnia, persze soha nem elhanyagolva anyai kötelességét, és persze a terhesség maga volt a csoda, minden pecben. Hogy te már 20. hete hánysz? Nahát! Ő nem is emlékszik, hogy valaha életében hányt volna...

 

talking-it-out-is-a-good-way-to-treat-stress-during-pregnancy-1024x684.jpg

 

Persze mindezeket nem gondolom komolyan. Kedves az emberektől, hogy amint megtudják / meglátják hogy terhes vagyok, átkapcsolatnak abban a másik üzemmódba, és minden tudásukkal és tapasztalatukkal segíteni szeretnének nekem, ki-ki a maga módján. 

Azt is el kell mondanom, hogy valóban sok hasznos tanácsot és információt kaptam, amik persze időnként ellentmondanak egymásnak, de hát ez az egész nagy kaland tele lesz váratlan, ismeretlen feladatokkal, úgyhogy igyekszem mindent meghallgatni, eldönteni, hogy számomra mi az ami hasznos, és azt elraktározni. 

Már alig várom, hogy megszülessen a babánk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://basszusanyalettem.blog.hu/api/trackback/id/tr6914603862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása